Romane Jíle

Polgári Társulás

Cigány költők, írók

Bari Károly

Költő, műfordító, grafikus.

Bari Károly Bükkaranyoson 1952. október. 1.-én született.

Miskolcon járt gimnáziumba, az érettségi után 1972-1973-ban a Színház-és Filmművészeti Főiskolán, 1975-1977 a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészkarán folytatta tanulmányait.

Choli Daróczi József

Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő, újságíró, politikai szereplő, a magyarországi cigány értelmiségi réteg kiemelkedő alakja.

Időskorában is aktív közszereplő volt. Nevéhez számos díj, elismerés kapcsolódik.

Choli szerint az ember önmagát csakis az ősei, a múltja tükrében ismerheti és értheti meg igazán.

Lakatos Menyhért

Lakatos Menyhért író, költő Vésztőn született 1926. április 11-én. 1954-ben a nagykőrösi népi kollégium általános mérnöki szakán végzett és a szeghalmi járási tanács, igazgatási osztályvezetője lett. 1955-62 között Szarvason és Nagykőrösön üzemmérnök. 1964-től a cigánytéglagyár igazgatója volt. 1969-től a Magyar Tudományos Akadémia szociológiai kutatócsoportjának cigonológiai munkatársa. 1973-tól szabadfoglalkozású író. 1988-tól a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének elnökévé választották, de azóta is számos magyarországi cigány társadalmi és kulturális szervezetben tevékenykedik.

Babindák István

A halak jegyében 1964. március 18-án születtem Nagyölveden. Jelenleg Csatán élek feleségemmel egy szép cigányasszonnyal Szilviával és három gyermekemmel Ernővel, Jolikával és a kis Istvánkával. Az itteni cigány közösségi ház vezetője vagyok, szeretem a munkámat, mert tenni akarok valami szépet s valami jót. Szeretem az embereket, s bízok egy szebb jövőbe, még akkor is, ha hétköznapjaimban sokszor ellenséges cigány képpel találkozom. Nem különbözök egyetlen embertől sem a földön, én is örülök a szépnek, sírok, ölelek anyát, szeretőt s gyermeket.

Bronislawa Wajs-Papusa

Bronislawa Wajs-Papusa (1910-1987) az első ismert, lengyelországi cigány költőnő volt.

1949-től jegyezte le cigányul költött verseit. A cigány népköltészetből kinövő költészetében népének sorsát énekli meg-saját életének sorsfordulataival teletűzdelve.

Legjobb műve, a Julian Tuwim által is nagyra értékelt Cigány ének, ami Papusa fejében megszületett című himnusz.

Daniela Hivešová - Šilanová

Narodila sa 01. februára 1952 v Bratislave, vyštudovala slovenčinu - estetiku na Filozofickej fakulte UK v Bratislave.

Svoje prvé diela začala publikovať v Novom slove mladých.

Svoju tvorbu venovala aj deťom, napísala rozprávky Zuzankine motýle, Chlapec s čajkou, Vtáčatko Koráločka a Zvonček mužíček.

Banga Dezider

Narodil sa 24. augusta 1939 v Hradišti.

Do základnej a strednej školy chodil v Uhorskom neďaleko Poltára. Učiteľské vzdelanie získal na Pedagogickej škole v Krupine.

Potom študoval slovenčinu a dejepis na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Elena Lacková

Elena Lacková je najvýznamnejšou rómskou spisovateľkou na Slovensku. Je zakladateľkou prvého amatérskeho rómskeho divadla na Slovensku, zakladateľkou rómskej pôvodnej drámy i rómskej literatúry písanej pôvodne v rómskom jazyku. Zároveň je aj prvou rómskou ženou zo Slovenska a Čiech, ktorá ukončila vysokoškolské štúdium a obhájila titul magistra (FiF UK, Praha, v roku 1970) a jedinou rómskou spisovateľkou, ktorá sa stala členkou Spolku slovenských spisovateľov (1993). Je prvou Rómkou, nositeľkou vysokého štátneho vyznamenania (Rad Ľudovíta Štúra III. Triedy), ako aj historicky po prvý raz na Slovensku udelenej medaily pri príležitosti Pamätného dňa obetí rasového násilia a holokaustu.

Ravasz József

Költő, szerkesztő, romológus. Dunaszerdahelyen érettségizett (1967). A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Szociáltudományi Karán szerzett oklevelet (2003).

1991-ben elindította a rövid életű Déli Hírlapot, 2002-től a roma kormánybiztos tanácsadói testületének tagja, 2004-től a Romológiai Kutató és Módszertani Intézet vezetője Dunaszerdahelyen.

Tom Odley

Tom Odley 1929. körül született a Sheppy-szigeteken, Angliában. 12 évig szolgált a Királyi Légi Haderőnél Testnevelő és Ejtőernyő oktatóként az ő szeretett feleségével, Rosával. 10 gyereket neveltek. Sok évet töltött el a családjával az utakon, mivel akkor még ők vándoroltak. A letelepedésük után szörnyű tragédia következett be az ő szeretett feleségével. A lakókocsijukban tűz ütött ki s Rosát magával ragadta.

Danyi Zoltán

A Nikolas Polgári Társulás gondozásában megjelent a Városi Hivatal munkatársának, a gesztetei Danyi Zoltánnak az első verseskötete, Életem versei címmel. A kötetet Juhász Dósa János szerkesztette, a kötet borítóját és az illusztrációkat Puporka Zsolt tervezte, a grafikai szerkesztés Lovas Róbert munkája.

Nagy Gusztáv

Pusztaföldvár, 1953; író, költő, műfordító. 1994-től a Kalyi Jag Nemzetiségi Szakiskola, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény cigány nyelv és irodalom tanára.